Deco

Volop prijzen tijdens de Zilveren Duim uitreiking in Heerenveen

Volop prijzen tijdens de Zilveren Duim uitreiking in Heerenveen


De Heerenveense vrijwilligersprijs De Zilveren Duim 2016 is in de categorie individueel gewonnen door Wietske Duin. Dicky van Zinderen bemachtigde in diezelfde categorie de tweede prijs en Erik de Haan ging aan de haal met de derde. (Foto door Max van Gelder)

In de groepscategorie ging de Zilveren Duim naar buurtvereniging Flora. Ook voor VV Jubbega was er een onderscheiding. Daarnaast bleek de organisatie Foar Elkoar eveneens in de prijzen te zijn gevallen. De leden kregen een aanmoedigingsprijs voor het prima werk dat ze volgens de jury doen.

De prijzen (een geldbedrag, een beker en een zilveren speld) werden donderdagavond uitgereikt in restaurant De Koningshof in het Friese Haagje. Wethouder Jelle Zoetendal benadrukte tijdens de uitreiking nogmaals het belang van vrijwilligers. ,,Vrijwilligers worden steeds belangrijker in deze maatschappij,” vond hij. ,,Ze doen belangrijk werk, al zien ze dat soms zelf niet.’’ Alle reden dus om hen eenmaal per jaar in het zonnetje te zetten.

De winnaars toonden zich allemaal in hun nopjes met de prijzen. Zilveren Duim winnaar Wietske Duin doet sinds 2000 vrijwilligerswerk bij Buurtvereniging de Zonnehoek, een buurtvereniging in het centrum van Heerenveen. Ze zit sinds 2002 in het bestuur van De Zonnehoek en sinds 2004 is ze voorzitter.

Tweede prijswinnaar Dicky van Zinderen uit Akkrum doet al 15 jaar vrijwilligerswerk bij het Steunpunt Boarnswal in Akkrum. Het Steunpunt is opgericht vanuit het vroegere WAO (Wet Arbeidsongeschiktheid) beraad.

Derde prijswinnaar Erik de Haan uit Heerenveen doet vrijwilligerswerk bij jongerencentrum Casa in Heerenveen. Casa is onderdeel van Stichting Caleidoscoop en bestaat nu ongeveer 6 jaar. De Haan is vrijwilligerswerk gaan doen omdat hij niet goed in zijn vel zat, graag de jongeren wat wilde leren en iets wilde doen om zijn dag in te vullen. Het is echt een uitlaatklep voor hem. En hij put er bijzonder veel zelfvertrouwen uit, zo bleek bij de prijsuitreiking.

Het bestuur van buurtvereniging Flora Heerenveen bestaat uit elf leden. Daarnaast heeft de vereniging nog tien commissies. De buurtvereniging telt maar liefst 1500 tot 2000 leden, verdeeld over 33 straten in Heerenveen Noord. ,,We zijn waarschijnlijk een van de grootste buurtverenigingen van Noord-Nederland,’’ verklapte voorzitter Herman van Dijk donderdagavond aan wethouder Zoetendal. Nadat het bestuur de beker kreeg overhandigd door Johanna de Jong, hieven de leden spontaan hun clublied aan. Dit jaar viert de vereniging haar 70-jarig bestaan. Het winnen van de Zilveren Duim past dan ook mooi in dit feestelijke jaar.

Bij voetbalvereniging VV Jubbega zijn meer dan 130 vrijwilligers actief betrokken. Binnen de vereniging zijn daarnaast ook tien verschillende commissies actief. De voetbalclub heeft zo’n 400 leden en 28 voetbalteams die actief zijn.

Foar Elkoar is een initiatiefgroep uit Akkrum/Nes. Hij bestaat uit betrokken inwoners die zich willen inzetten voor een grotere sociale samenhang en leefbaarheid in het dorp Akkrum/Nes. ,,Mensen vanuit hun talent in hun kracht zetten om er ‘foar elkoar’ te zijn,’’ is het motto, lieten ze donderdagavond nog eens weten.

Publieksprijs

Ook dit jaar werden er weer twee publieksprijzen uitgereikt aan een individuele vrijwilliger en een groep vrijwilligers. De gelukkigen waren respectievelijk Erik de Haan en VV Jubbega. Er kon op hen gestemd worden via de website van het Vrijwilligers Servicepunt.

De Zilveren Duim werd donderdag voor de twaalfde keer uitgereikt. Het is een initiatief van de Heerenveense Courant, het Vrijwilligers Servicepunt en het gemeentebestuur van Heerenveen. De onderscheiding is bedoeld om het belang van vrijwilligerswerk te onderstrepen. Iedere week kan vanuit een bedrijf of organisatie, maar ook door buren of familieleden, iemand worden voorgedragen voor de Zilveren Duim.

De jury bestond dit jaar uit wethouder Jelle Zoetendal, de journalisten Froukje Nijholt en Harry de Jong, Hugo Bos namens de gemeente Heerenveen en Liza de Vries van Caleidoscoop.

Bron: Heerenveense Courant

Meer nieuws