0513 – 629 090 Contact

Laten we de krachten bundelen!

Samen gaan we de strijd aan tegen het virus en denken we om elkaar!

Meedoen op maat aan de samenleving is de beste vorm van preventie. Maar wat als die samenleving tijdelijk stilligt door een crisis van ongekende omvang? Ook dan zijn we er voor elkaar. Met creatieve oplossingen, slimme omwegen en vooral heel veel goodwill van de mensen om ons heen.  

De medewerkers van Caleidoscoop zetten zich dagelijks in om de inwoners van de gemeente Heerenveen te ondersteunen waar dat nodig is. Met name in onzekere tijdenontstaat er een (nog grotere) kwetsbare doelgroep die extra aandacht verdient. Hoewel het fysieke contact tot een minimum wordt beperkt, zijn er gelukkig ook online en op afstand vele mooie manieren om toch naar elkaar om te kijken 

De komende weken proberen we het overzicht te bewaren in alle hartverwarmende initiatieven die worden opgezet. Soms groot en landelijk, soms klein en lokaal. Alles doet ertoe. Dit doen we niet om het wiel opnieuw uit te vinden, maar om hulp en aanbod bij elkaar te brengen. Want online wordt heel veel hulp aangeboden, maar niet iedereen (en dus ook niet alle hulpvragers) is digitaal vaardig en kan hier dus gebruik van maken. Het Vrijwilligers Servicepunt (VSP) bemiddelt tussen vraag en aanbod en brengt aanbieders en hulpvragers bij elkaar.  

Het brede netwerk van Caleidoscoop zetten we in om initiatieven en ideeën te bundelen, we brengen vraag en aanbod bij elkaar wanneer dat niet vanzelf ontstaat.  

Wat kun jij doen: 

 • Heb je ergens hulp bij nodig, maar vallen door de maatregelen jouw voorzieningen weg? Of heb je behoefte aan menselijk contact, maar mag je geen bezoek meer ontvangen? Laat het ons weten, misschien kunnen we je helpen. Neem contact met ons op, dan proberen we je te koppelenIemand anders aanmelden voor hulp mag natuurlijk ook. 
   
 • Wil jij graag je hulp aanbieden? Door boodschappen voor iemand te doen, de hond uit te laten of medicijnen op te halen? Kom met ons in contact, dan koppelen we je graag aan een hulpvrager of brengen je (waar mogelijk) in contact met een bestaand initiatief.
   
 • Ben je gestart met, of aangehaakt bij een initiatief wat kwetsbare inwoners ondersteunt? En staat het nog niet in ons overzicht? Laat het ons weten, dan verspreiden we de boodschap verder.  

Bereikbaarheid 

Je kunt met ons in contact komen door te bellen naar het algemene telefoonnummer van Caleidoscoop: 0513-629090 of door te mailen naar info@caleidoscoopheerenveen.nl. We brengen je in contact met de juiste persoon en zorgen dat je verzoek of idee wordt verwerkt. We zijn van maandag t/m donderdag aanwezig tussen 09.00 en 13.00 uur.* 

We horen graag van je! 

*Caleidoscoop volgt de richtlijnen van het RIVM. Ons hoofdkantoor aan de Weegbree 72 en jongerencentrum Casa zijn gesloten voor bezoekers. Onze medewerkers werken vanuit huis en zijn daarom (tijdens werktijden) telefonisch en per mail bereikbaar. Dank voor je begrip.

  Maar er is meer… 

  In de tussentijd vragen we je aandacht voor de niet aflatende stroom van hartverwarmende initiatieven. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt. Doe er je voordeel mee!   

  Lokaal/regionaal 

  Hulp nodig? Lees dan deze tips:

  • Heb je hulp nodig bij (het vervoer van) je boodschappen? De VSP-auto rijdt. Dankzij gepaste maatregelen helpen onze vrijwilligers je nog steeds heel graag! We zijn van ma t/m do (alleen) tussen 09.00 – 13.00 uur bereikbaar op 0513 – 629 090.
  • Zoek je iemand om boodschappen te doen? Of wil je weten wat mensen in jouw buurt nodig hebben zodat je kunt helpen? Whapp zoekt een match voor je.
  • Landelijk actieve hashtag #Coronahulp, met ook een lokale FB-groep in Heerenveen. (Lukt het niet om de groep te vinden, zoek dan op Coronahulp Heerenveen)
  • Coronahulp Aldeboarn: meld je aan voor de FB groep
  • Voor hulp in Aldeboarn kan er contact opgenomen worden met Mei Elkoar tel: 0625569434
  • Laat jouw favoriete producten thuis bezorgen in Heerenveen, van kleding tot schoonheidsproducten, eten en drinken. 
  • Voor hulp in Jubbega/ Hoornsterzwaag kan contact opgenomen worden met het OWG www.overwelzijngesproken.nl
  • Voor hulp in Oude- en Nieuwehorne kan contact gezocht worden met Doarpshelp
  • Doarpskeamer Ed, de Protestantse gemeente en Plaatselijk Belang Akkrum bieden hulp aan mensen die in de knel komen. Het gaat met name om aandacht en praktische ondersteuning. Bel naar 06-17556605 of mail naar doarpskeamer.ed@gmail.com of info@pgakkrum om je aan te melden.

  Wil je zelf in actie komen? Hier kun je bij aanhaken:

  • Fantastische actie van Lions Heerenveen 2.0. Doneer een voedselpakket aan de voedselbank voor €7,50 voor hen die dat nu en binnenkort nodig hebben.
  • Laat een bloemetje bezorgen bij iemand die nu wegens Corona alleen zit. Of steek iemand met een vitaal beroep een hart onder de riem. Nu met grote korting via Volbeda Flowerfarm.
  • Geef je op voor de belactie GEEF ME ER 5!  Omdat bij het “omzien naar elkaar’ hoog in ons vaandel staat willen we hieraan op een andere manier invulling geven. Het wordt nu: “ Luister naar elkaar”. Dat kunnen we als predikanten, kerkenraad enz. niet alleen en daarom hebben we jullie hulp nodig. Jong en oud! We vragen jullie om je via het mailadres scriba@protestantsegemeenteheerenveen.nl op te geven voor de “telefoonlijn”. Dan ontvang je 5 namen met telefoonnummers (in eerste instantie van 80 jarigen en ouder) om te bellen. Als iedereen minimaal 1 x per week belt, blijft en groeit het contact.
  • Als stichting strijden we tegen eenzaamheid onder onze ouderen, en hopen dat heel Friesland met ons meestrijdt door simpelweg een telefoontje te plegen!
  • Het sociale leven ligt stil en dat blijft de komende periode ook zo. Daardoor missen veel mensen de dagelijkse contacten. Ze spreken of zien dan bijna niemand. Terwijl ze zich alleen of soms zelfs angstig voelen. Voor al deze mensen start Zorgbelang Fryslân telefooncirkels op. Dat doen we vanuit de gedachte: voor elkaar zorgen doen we samen. Ken of ben jij iemand die mee wil doen?
  • Er zijn gratis posters beschikbaar om vanuit huis, dankzij een slimme poster, hulp aan te bieden of te vragen. Een initiatief dat moet gaan zorgen voor positiviteit en verbroedering in deze onzekere tijd. Kun je wat voor iemand betekenen of kun je juist wel wat hulp gebruiken? Laat het aan je buurtgenoten weten. 
  • Ben jij of ken je mensen die handig zijn met de naaimachine? BuurtZorg heeft vandaag de opdracht gekregen om bij iedere cliënt waar ze zorg verlenen mondkapjes te gaan dragen ter bescherming voor de kwetsbare cliënt, maar die zijn er bijna niet. Heb je zin om mee te helpen om zelf mondkapjes te maken? Dan staat hier een handige e-learning:  https://tinyurl.com/tfx2z5p Mocht het gelukt zijn, kun je contact opnemen met Buurtzorg. Zij zorgen voor verdere verspreiding onder de teams. 

  Landelijk 

  De handen uit de mouwen:

  • Ondanks het coronavirus staan we voor je klaar. Overal in Nederland zetten talloze lokale organisaties en kerken zich in voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Praktische hulp nodig? Een luisterend oor? Je bent #nietalleenMet dit platform verbinden we de talloze lokale hulpinitiatieven aan elkaar en aan hulpvragers.
  • In deze coronacrisis hebben oudere en kwetsbare mensen het zwaar. Maar ook mensen die werken in de zorg, bij de politie en in supermarkten kunnen mogelijk extra hulp gebruiken zodat hun belangrijke werk door kan gaan. Wij verzamelen alle vraag en aanbod op één plek: hulp vragen en aanbieden is gratis voor maatschappelijke organisaties en particulieren. Zo maken we de kans het grootst dat hulp gevonden wordt. Want dat is nodig! Jij doet toch ook mee?
  • Gewoon mensen die mensen willen in tijden van het Corona virus. Hulp bieden en hulp gebruiken. 
  • Het burgernetwerk Ready2Help staat klaar wanneer dat nodig is. Wil je ook een Ready2Helper worden? Meld je aan als vrijwilliger.
  • #Alsjijzorgtdanpasikop Spreekt voor zich! Mooi initiatief van Simone van Trier, met inmiddels reusachtig veel bijval.
  • Coronahelpers.nl: Bied hulp aan of zoek naar helpers om je te steunen tijdens de uitbraak van het Coronavirus. Op dit platform verbinden ze iedereen rondom Coronahulp.
  • Aanmeldpunt voor (oud) verpleegkundigen.

  Toch even snel een frisse neus halen:

  • Nu alle loopevenementen de komende weken zijn afgelast in verband met het coronavirus, ontstaan er overal nieuwe initiatieven voor virtuele runs. Zo ook de CoronaRUN, bedoeld om toch nog die ‘piece of medal’ te kunnen scoren. En de opbrengst van de CoronaRUN wordt gedoneerd aan een goed doel: het Nationaal Ouderenfonds. 
  • Columnist Sheila Sitalsingh roept in haar column voor de Volkskrant hamsteraars op om overtollige producten te doneren aan de Voedselbank;
  • Een hartverwarmende oproep van cabaretière Dolly Bellefleur: Zojuist bosje tulpen voor deur gelegd van buurvrouw. Ze is op leeftijd en vermijdt voorlopig ieder contact. Heeft ze toch een beetje voorjaar in huis en ook de buurtbloemist kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Zullen we ouderen massaal in de bloemetjes zetten? #coronatulp 

  Vanuit huis iets aardigs doen:

  • Om alle zorgverleners in Nederland doorlopend een hart onder de riem te steken, is Greetz met https://www.greetz.nl/bedankthulpverleners gestart. Hier kan iedereen een gratis kaart sturen naar zorgmedewerkers, hulpverleners, ziekenhuizen of ieder ander die een bedankje verdient. Per dag stelt Greetz 5.000 kaarten gratis beschikbaar.
  • Geen bezoek, wel aandacht! Met Omapost stuur je oudere mensen een kaartje om ze te laten weten dat ze niet alleen zijn. Heb je geen oma of opa meer en ook geen bekende/geliefde op leeftijd? Meld je aan en ‘adopteer’ een oudere!
  • Weinig geld om handen, maar toch graag een kaartje sturen naar iemand die je anders vaak bezoekt? Via het Oranje Fonds kun je een set van twee gratis kaarten aanvragen.
  • Een sociaal initiatief van JCI Nederland: 500 ouderen een kaartje sturen. Help je mee?
  • Om toch iets te kunnen doen gaat Club Goud zoveel mogelijk lieve berichten verzamelen voor deze ouderen. Groetjes, een gedichtje, een tekening, een uitgebreid hart onder de riem of iets totaals anders. Alles om ouderen te laten weten dat we aan ze denken, hun middag op te fleuren of even lekker te laten lachen. Meedoen? Mail naar hallo@clubgoud.com, zij bundelen alles en schuiven het onder de deuren door of hangen het in gezamenlijke ruimtes van woon- en zorglocaties.
  • https://quarantinechat.com/ Een toevallig gesprek met iemand die (tijdelijk) ook in een letterlijk sociaal isolement zit.  
  • Binnen blijven? Ja! De bieb heeft tijdelijk een extra reeks mooie lockdown-luisterboeken toegevoegd. Gratis, en voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. 
  • Koetjes (ouderen) worden gekoppeld aan Kalfjes (studenten) om eens per twee of drie dagen te kletsen over – je raadt het al – koetjes en kalfjes.
  • Geef je dit idee door in je eigen netwerk? Het lukt! Yahtzee via Whatsapp video bellen! Je hebt allebei een spel nodig en je moet wel eerlijk zijn met de punten. Kan ook met ganzenbord, Mens-Erger-Je-Niet en dammen
  Kan de Zomerspelweek Heerenveen dit jaar wel doorgaan?

  Kan de Zomerspelweek Heerenveen dit jaar wel doorgaan?

  "Kan Zomerspelweek dit jaar doorgaan?" is de vraag die de organisatie veel krijgt. Het zijn nu onduidelijke en zorgwekkende tijden en veel leuke activiteiten worden afgelast. Ontzettend vervelend, zowel voor de organisaties als de bezoekers. De Zomerspelweek lijkt nog...

  Heldere filmpjes over Corona

  Heldere filmpjes over Corona

  Het leven staat voor veel mensen even stil. Los van alle harde werkers in de vitale beroepen. Veel meer mensen blijven thuis. Met een stroom van informatie die maar niet stopt, is het lastig om alles mee te krijgen. En wat klopt? Onafgebroken het nieuws volgen is niet...

  Laten we de krachten bundelen!

  Laten we de krachten bundelen!

  Meedoen op maat aan de samenleving is de beste vorm van preventie. Maar wat als die samenleving tijdelijk stilligt door een crisis van ongekende omvang? Ook dan zijn we er voor elkaar. Met creatieve oplossingen, slimme omwegen en vooral heel veel goodwill van de...