0513 – 629 090 Contact

Jaarverslag


Download hier het
jaardocument 2019.

Voorwoord

Een woord van trots: in december is Caleidoscoop geauditeerd voor het Kwaliteitslabel Sociaal Werk Nederland: We zijn met vlag en wimpel geslaagd! Vanaf begin 2020 mogen wij dan ook het Kwaliteitslabel van Sociaal Werk Nederland voeren. Een bevestiging van de kwaliteit waar Caleidoscoop voor staat, nu ook extern getoetst.

Het afgelopen jaar is het haarscherp geworden dat de kosten van de transities en dan met name de jeugdzorg veel hoger uitvallen dan verwacht. Hoewel, dan verwacht? Wat je aandacht geeft groeit, schreven wij al in ons jaarplan van 2018. Het is logisch dat het dichtbij organiseren van de jeugdzorg leidt tot, in eerste instantie, een stijging van de kosten. We moeten niet in de kramp schieten en halverwege alles weer willen terugdraaien.

Preventie is onze basistaak, waarmee we grotere problematiek voorkomen. Onder andere door vroegtijdig aanwezig te zijn. De werkers grijpen dus niet pas in wanneer er een probleem is, maar zijn al eerder in beeld. Caleidoscoop zet vol in op preventie, zodat zoveel mogelijk inwoners van onze mooie gemeente zelfredzaam worden, of in ieder geval een netwerk om zich heen hebben waarmee problemen voorkomen worden. Dat geldt voor de jeugd – die we overigens graag in de regio willen houden – maar ook voor de ouderen, die langer thuis moeten blijven wonen. Vroegtijdig anticiperen hierop is de (preventieve) boodschap. Niet als je 70 bent pas nadenken over langer zelfstandig wonen, maar eerder. Bijvoorbeeld als de kinderen de deur uitgaan en je een ander huis overweegt, waar moet dat dan aan voldoen? Niet iedereen is in staat dit zelfstandig op te pakken. Daar biedt Caleidoscoop de ondersteuning en helpt mee de preventieve structuren te bouwen.

Terugkomend op de eerste zin; bezuinigen op preventie levert enkel op korte termijn voordeel op; op langere termijn zullen kosten stijgen en zullen de doelen van de transformaties in de maatschappij, waarbij we meer en langer voor onszelf moeten zorgen, niet gehaald worden.

Samen met de inwoners en de gemeente bouwt Caleidoscoop aan een duurzaam leefbare samenleving. Nu en in de toekomst.

Harald de Kluizenaar
Directeur-bestuurder

Mei 2020

 

Hier vind je de jaarverslagen en -plannen van voorgaande jaren:

jaarplan 2020
jaarplan 2019
jaarverslag 2018
jaarverslag 2017
jaarverslag 2016

 

Bel mij terug

Wil je door ons gebeld worden? Laat dan hier je telefoonnummer achter zodat wij je terug kunnen bellen.

Bekijk onze Privacyverklaring

Informatie aanvragen

Stuur een bericht en wij zorgen ervoor dat je informatie per e-mail krijgt toegestuurd.

Bekijk onze Privacyverklaring

Over ons

Caleidoscoop is de welzijnsorganisatie in de gemeente Heerenveen. We werken samen met bewoners aan een leefbare samenleving. Dit doen we door vrijwilligers te ondersteunen, verbindingen te leggen tussen organisaties en initiatieven te nemen op het gebied van leefbaarheid.

Lees meer

Jeugd & jongeren

Een jongerenwerker is geen hulpverlener, en dat is juist zo fijn. Geen gezeur over wachttijden, of doorverwijzingen naar andere organisaties. Wij hebben meteen tijd voor jou, en weten bijna altijd de oplossing voor je probleem.

Lees meer

VSP

Stoor jij je al jaren aan dat bouwvallige speelplaatsje voor je deur? Wil je jouw buurt gezelliger maken? Heb je een conflict met je huisbaas? Caleidoscoop helpt je graag verder met deskundig advies. Samen met jou maken onze opbouwwerkers en VSP-ers de buurt leefbaarder.

Lees meer