Deco

Mantelzorg in tijden van Corona

Mantelzorg in tijden van Corona


Wat is het een gekke tijd hè. Zoveel veranderingen, aanpassingen en nieuwe manieren om met elkaar om te gaan. Houden jullie het nog wat vol? Het is vast wennen. We kunnen ons goed voorstellen dat je vragen hebt. Of dat je je zorgen maakt. We hebben niet op alles een antwoord, maar helpen je graag op weg.

Op deze pagina lees je hoe je hulp kunt vragen wanneer dat nodig is. Maar ook waar (en bij wie) je terecht kunt als je het even niet meer weet. Onderaan lees je handige tips en adviezen, waar misschien nog wel iets nuttigs voor je tussen staat.

Vertel waar je mee zit

Soms helpt het om je hart te luchten. Om even de zorgen van je af te kletsen.

Er is een aantal grote instanties waar je terecht kunt met je verhaal:

Maar ook bij jou in de buurt zijn er zeker mensen bereid om naar je te luisteren:

Zo kun je met concrete vragen terecht bij de Meitinker.

  • Janneke de Jong (06-52328075) is mantelzorgcoördinator binnen de gemeente Heerenveen en kan je in contact brengen met lotgenoten. Van jouw eigen leeftijd, als je dat fijn vindt.
  • Een jongerenwerker biedt een luisterend oor, maar is ook bereikbaar via socials, om met je te chatten als je dat fijner vindt. Bekijk ook het algemene account van het jongerenwerk op Instagram. Zien we je daar?

(tekst gaat verder onder de foto)

Gebied Naam + mail Telefoon Socials
Heerenveen Noord, Heerenveen Centrum, Terband, Luinjeberd, Tjalleberd, Gersloot, Haskerdijken, Nieuwebrug. Nynke van der Goot 06-52326614 Facebook
Heerenveen Skoatterwald, Oranjewoud, De Knipe, Bontebok. Ferdi Çelik 06-50929732

Facebook

Instagram

Jubbega, Hoornsterzwaag, Oudehorne, Nieuwehorne. Wietske Hoekstra 06-50929203

Facebook

Instagram

Heerenveen Midden, Heerenveen De Akkers. Fatiha Zoundri 06-13133641
Oudeschoot, Mildam, Katlijk. Sanne Lolkema 06-52327684

Facebook

Instagram

Heerenveen Nijehaske, Heerenveen De Greiden, Heerenveen De Heide, Nieuweschoot. Pieter Jissel Bonnema 06-52326273
Akkrum, Nes, Aldeboarn. Fatiha Zoundri 06-13133641

Praktische, lokale hulp

Er staan heel veel mensen op, om een steentje bij te dragen. Maak hier gebruik van! Wat kun je zelf en wat kun je uit handen geven? Vraag hulp. Het helpt als je weet dat er niet een waslijst aan boodschappen op je wacht als je thuiskomt.

Deze mensen helpen je graag een handje:

  • Heb je hulp nodig bij (het vervoer van) je boodschappen? De VSP-auto rijdt. Dankzij gepaste maatregelen helpen onze vrijwilligers je nog steeds heel graag! We zijn van ma t/m do (alleen) tussen 09.00 – 13.00 uur bereikbaar op 0513 – 629 090.
  • Zoek je iemand om boodschappen te doen? Of wil je weten wat mensen in jouw buurt nodig hebben zodat je kunt helpen? Whapp zoekt een match voor je.
  • Landelijk actieve hashtag #Coronahulp, met ook een lokale FB-groep in Heerenveen en Aldeboarn.
  • Voor hulp in Aldeboarn kan er contact opgenomen worden met Mei Elkoar, tel: 06-25569434.
  • Laat jouw favoriete producten thuis bezorgen in Heerenveen, van kleding tot schoonheidsproducten, eten en drinken.
  • Voor hulp in Jubbega/ Hoornsterzwaag kan contact opgenomen worden met het OWG: overwelzijngesproken.nl.
  • Voor hulp in Oude- en Nieuwehorne kan contact gezocht worden met Doarpshelp.
  • Doarpskeamer Ed, de Protestantse gemeente en Plaatselijk Belang Akkrum bieden hulp aan mensen die in de knel komen. Het gaat met name om aandacht en praktische ondersteuning. Bel naar 06-17556605 of mail naar ed@gmail.com of info@pgakkrum om je aan te melden.

Tips en adviezen

Allereerst: deze crisis is een marathon, geen sprint! Neem de tijd. Voor elkaar, maar ook vooral voor jezelf. Het is hartstikke normaal om nu stress, angst en spanning te voelen. Misschien wel meer dan normaal. Iedereen heeft zijn eigen manier om hier mee om te gaan. Niets doen werkt voor de een, actief bewegen voor de ander. Blijf dicht bij jezelf en doe wat voor jou werkt. Praat er over met de mensen om je heen. Geef aan wat je fijn vindt en wat helpt voor jou.

Grip hebben op de situatie, dat geeft een gevoel van controle. In deze tijd lukt dat soms maar moeilijk. Focus je op het komende uur, de ochtend of deze dag. Denk niet te ver vooruit. Wat staat je vandaag te wachten? Zo houd je het voor jezelf behapbaar. Dat geeft rust.

Er zijn talloze tips en adviezen. Hieronder een kleine selectie, gericht op mantelzorg:

Tot slot

Onthoud: het hoeft niet perfect. Je doet wat je kunt. Bedenk dat jij met jouw inzet, hoe groot of hoe klein dan ook, bijdraagt aan de gezondheid van elke Nederlander. Namens ons allemaal: bedankt! Veel sterkte de komende tijd. Laat het ons weten als je we je ergens bij kunnen ondersteunen.

Meer nieuws