De Week van de Opvoeding 2018, ook in de gemeente Heerenveen!
Het thema van dit jaar: Opvoeden is SamenspelHoe zorg je dat je puber zijn kamer opruimt en wat is een geschikte bedtijd voor je kind? Ouders kloppen voor dit soort alledaagse opvoedvragen vaak aan bij hun vrienden, familie of buren: ‘Opvoeden is Samenspel ‘. Dat is het thema van de Week van de Opvoeding 2018.
Het opvoeden van kinderen en jongeren is belangrijk maar soms best lastig. Daarom staat de hele week in het teken van opvoeden en ouderschap. Ouders én professionals die te maken hebben met opvoeden staan er niet alleen voor. De Week van de Opvoeding draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders en professionals.
Het gaat hierbij om het bewust worden van het gewone dagelijkse opvoeden, stellen van opvoedvragen en vragen rondom het ouderschap die veel ouders hebben. Wat is een goede opvoeding? Wat vind je belangrijk in het ouderschap en wat doet het met je?
De Week van de Opvoeding is in 2018 van maandag 1 oktober tot en met zondag 7 oktober. In de gemeente Heerenveen staan onder andere de volgende activiteiten gepland:
- Dinsdag 2 oktober: Familiemiddag Oudeschoot
Op dinsdagmiddag 2 oktober wordt er in het MFA Skoatterhûs in Oudeschoot een familiemiddag georganiseerd voor alle kinderen en hun familie. Van twee tot vier uur staat een gratis gezinsfotograaf klaar, is er een kledingruilbeurs, zijn er kinderactiviteiten en workshops en lekkere hapjes. Wees welkom!
- Dinsdag 2 oktober: De Opvoedparty
Alle ouders hebben van tijd tot tijd vragen over de opvoeding. Een OpvoedParty is een laagdrempelige manier van opvoedingsondersteuning waarbij ouders elkaar kunnen ontmoeten om hun kennis en kunde te delen. Iedere ouder doet het op zijn/haar manier en daar kunnen anderen weer van leren.
Samen met andere ouders speel je het spel de OpvoedParty en ga je in gesprek over opvoeden. Opvoeden is niet makkelijk dat weten we allemaal! Meld je aan voor 2 oktober en ervaar hoe het is om deel te nemen aan een OpvoedParty!
- Donderdag 4 oktober: Voorleesjas in de Bibliotheek Akkrum
Kom samen met je kind tot 6 jaar naar de bibliotheek in Jubbega. Als ouder en kind maak je deel uit van de verhalen die op een prikkelende manier worden verteld. Koffie, thee en ranja staan klaar om na afloop nog even gezellig na te praten. Organisatie door de bibliotheek, het netwerkteam, scholen, kinderopvang en peuterspeelgroepen.
- Donderdag 4 oktober: Geld & Opvoeden
Hoe leer je je kind omgaan met geld? Wat kost studeren? Welke rol hebben ouders als het gaat om financiële opvoeding? Kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, komen later minder vaak in de financiële problemen. Het is belangrijk om kinderen goed voor te bereiden op financiële zelfstandigheid, maar hoe doe je dat dan? Caleidoscoop en Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland geven samen een workshop over geld en opvoeden in Wijkcentrum de As, de toegang is gratis.
- Woensdag 3 oktober: interactieve lezing ‘De belevingswereld van een puber begrijpen’
Tijdens de week van de opvoeding organiseert CJG in school – in samenwerking met de GGD Jeugdverpleegkundige, Maatschappelijk Werk, de jongerenwerkers van Jongerencentrum CASA en Praktijk Pyretta uit Heerenveen – een interactieve lezing.
Pyretta van der Woude-Wijnia neemt je in haar lezing mee in de belevingswereld van een puber. Er is aandacht voor meerdere opvoedvragen: hoe kom je samen met je puber de puberteit door? Wat heeft een puber nodig en wat heb je nodig als ouder? Hoe ga je om met pubergedrag, en de stress die dat oplevert? Weg met de frustraties, irritaties en twijfels!
Ook vertellen de preventiewerkers van CJG in school wat hun werkzaamheden zijn op alle locaties van het Voorgezet Onderwijs in Heerenveen.
- Woensdag 3 oktober: Lezing positieve opvoeding
Voor deze lezing over positief opvoeden is een spreker van de organisatie How2talk2kids uitgenodigd. How2talk2kids is gebaseerd op een andere manier van praten met, en luisteren naar kinderen. De methode reikt praktische handvatten aan voor betere communicatie waardoor de relatie met kinderen (en hun ouders) verdiept.
Tijdens een themabijeenkomst wordt de eerste bouwsteen van de methode behandeld: omgaan met gevoelens. Dit is het fundament van de methode en een echte eyeopener. We werken met inlevingsoefeningen, reflectieoefeningen en praktijkopdrachten. Zo word je bewust van jouw manier van communiceren en de effecten daarvan.
Gun jezelf deze positieve input en ontvang handvaten om nog beter met je kinderen te communiceren.
Financiële bijdrage aanvragen voor NLdoet? Wees er snel bij, want het gaat hard met het budget!
Op 12 en 13 maart 2021 is het weer zo ver: samen met duizenden organisaties in het land, organiseert het Oranje Fonds NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Heeft jouw organisatie een leuke klus? Meld deze dan aan op de website van NLdoet. Van 16...
Stichting Caleidoscoop ontvangt samen met vier andere organisaties een tweejarige landelijke subsidie voor jongeren
Vanuit het landelijke programma Maatschappelijke Diensttijd hebben welzijnsorganisaties Caleidoscoop, M.O.S, de Skûle, Scala welzijn en Sociaal Collectief Súdwest-Fryslân samen de subsidie ontvangen van ZonMW voor het uitvoeren van MDT-Divers Friesland. Het project...
Caleidoscoop is er voor de inwoners, ook nu in coronatijd
De medewerkers van Caleidoscoop staan klaar voor de inwoners van de gemeente Heerenveen. Zeker nu de Corona ons allen nog steeds bezig houdt. Corona houdt ons niet alleen bezig, maar ook thuis. In deze lastige tijden mag er niet veel, maar wij zijn altijd op zoek naar...