0513 – 629 090 Contact

Opnieuw een Week van de Jonge Mantelzorger, met FUNdag

Vrijdagavond 2 oktober zwemmen bij Swimfun in Joure, ga je mee?

In Nederland is één op de vier jongeren tussen de 4 en 24 jaar mantelzorger. Zij groeien op met een broer, zus of ouder met een ziekte, stoornis of beperking. Het zorgen voor een ander geeft vaak voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Daarom is er van 5 tot en met 11 oktober opnieuw een Week van de Jonge Mantelzorger. Voor de jongeren uit de gemeente Heerenveen en De Fryske Marren organiseren Caleidoscoop en Sociaal Werk de Kear op vrijdag 2 oktober opnieuw een FUNdag voor jonge mantelzorgers.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en hun omgeving lang niet altijd dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt vanzelfsprekend, maar het kan zwaar worden als je bijvoorbeeld zorgen hebt over je zusje in het ziekenhuis. Of wanneer je niet met je vrienden op stap kunt, omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn.

FUNdag in Swimfun

Om meer begrip, herkenning en erkenning te creëren is de Week van de Jonge Mantelzorger in het leven geroepen. Tijdens deze week worden er landelijk diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers. De nieuwste FUNdag is vooraf aan de Week van de Jonge Mantelzorger. Vrijdagavond 2 oktober worden de jonge mantelzorgers  om 17.30 uur bij Swimfun in Joure verwacht, waar ze, na een korte kennismaking en een patatje, vrij mogen zwemmen. De activiteit wordt afgesloten met een ijsje, rond 21.30 uur is het tijd om naar huis te gaan. Vooraf aanmelden is verplicht en kan via a.bos@sociaalwerkdekear.nl of via r.hormann@caleidoscoopheerenveen.nl.

Corona proof

In juni van dit jaar hebben jonge mantelzorgers vooral via online kanalen veel aandacht gekregen. Meer was in verband met het coronavirus niet mogelijk. Maar natuurlijk blijven de fysieke activiteiten ontzettend belangrijk en daarom organiseren Caleidoscoop en Sociaal Werk de Kear op 2 oktober deze fysieke ontmoeting. Uiteraard met in achtneming van de lokale en landelijke coronarichtlijnen.

Meer informatie

  • Bekijk het overzicht van alle activiteiten tijdens de Week van de Jonge Mantelzorgers in Nederland op: weekvandejongemantelzorger.nl
  • Alle informatie over jonge mantelzorgers lees je op jmzpro.nl.
  • Lokale informatie is verkrijgbaar bij de welzijnsorganisatie van de eigen gemeente: Sociaal Werk de Kear in gemeente De Fryske Marren en Caleidoscoop in de gemeente Heerenveen.
Jonge mantelzorger vertelt haar verhaal

Jonge mantelzorger vertelt haar verhaal

Luuk en Tim, een tweeling van vijf jaar oud, hebben een zeldzame genafwijking waardoor ze een zware vorm van autisme hebben. Praten kunnen ze niet. Hun zus Berber (11 jaar) daarentegen praat voor drie! En dat komt goed uit, want met al haar woorden kan ze heel goed...

Activiteiten kerstvakantie, welkom iedereen!

Activiteiten kerstvakantie, welkom iedereen!

Wijkcentrum De As De volgende activiteiten gaan door in de kerstvakantie: Dinsdag 27 december - Meedoen spelletjesochtend met oliebollen 9.30 tot 11.00/11.30 uurWoensdag 28 december - Warme jassenactie van 12.00 tot 16.30/17.00 uurDonderdag 29 december - Meedoen...