Deco

Officiele opening Jongerencentrum Casa

Officiele opening Jongerencentrum Casa


Met een hamerslag gaf wethouder Hans Broekhuizen halverwege juni het startsein voor de verbouwing van Jongerencentrum Casa. Nu, krap een half jaar later, loopt de verbouwing ten einde en wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen voor de officiële opening.

Op vrijdag 25 november opent Jongerencentrum Casa opnieuw haar deuren en biedt aan alle jongeren in Heerenveen de kans om kwaliteiten, talenten en ambities te ontdekken, daarmee te experimenteren en ze in te zetten voor anderen.

Al vanaf 2010 is er in Heerenveen hard gewerkt aan de ontwikkeling en realisatie van een jongerencentrum ‘nieuwe stijl’. Naast de opzet van een jongerencentrum met daarbij de klassieke vorm van ontmoetings- en vrijetijdsplek, is ook 100% jongerenparticipatie een belangrijk uitgangspunt. Een plek voor leren en talentontwikkeling waarbij de primaire verantwoordelijkheid voor de invulling en uitvoering van de activiteiten door jongeren wordt gedaan.

Jongeren ontmoeten elkaar, leggen contacten en onderhouden deze. Het jongerencentrum is een plek voor vrijetijdsbesteding maar ook een plek waar jongeren informatie vinden over vragen en vraagstukken die hen bezig houden. De lijnen naar eventuele gewenste sociaal maatschappelijke hulp zijn kort, evenals de mogelijkheid voor ondersteuning of doorverwijzing naar een professionele ondersteuningsorganisatie. De preventieve werkwijze binnen het jongerenwerk biedt een natuurlijke verbinding tussen school, preventie, hulpverlening en ouder/jongere. De inzet voor zowel het jongerenwerk als Jongerencentrum Casa wordt structureel gefinancierd door de Gemeente Heerenveen.

Woningbouwcorporatie Accolade verhuurt het voormalige kantoorpand in het hart van Heerenveen aan Welzijnsorganisatie Stichting Caleidoscoop. Het pand is – sinds de verbouwing – geschikt voor publieke functies, doordat een aantal kantoren zijn verbouwd tot een grote zaal. Het pand is aangepast op het gebied van brandveiligheid en geluidsoverlast.

100% jongerenparticipatie

Bij het gehele proces (verbouwing, vergunningen, activiteiten en beheer) zijn jongeren actief betrokken. Wederzijds respect en gelijkwaardig met elkaar omgaan zijn belangrijke pijlers binnen de visie van het jongerenwerk in Heerenveen en zijn gebaseerd op 100% jongerenparticipatie. Jongeren zijn op deze manier mede eigenaar van het jongerencentrum. Niet in juridische zin, maar ze bepalen wel wat er gebeurt, op welke manier en voeren dat uit. De kaders zijn gebaseerd op gelijkwaardigheid, collegiale samenwerking en op wettelijk, financieel en maatschappelijk vlak.

Mogelijkheden

Dankzij financiële bijdragen van het Oranje FondsStichting Zonnige Jeugd en De Friesland Zorgverzekeraar, maar ook met materiële hulp van onder andere het Posthuis TheaterDe SwetserDe Koningshofvloerbestellen.nl en De Verfboer uit Jubbega, zijn er grote stappen gemaakt. Met de realisatie van het pand komen een aantal wensen van de jongeren tot uitvoering, waaronder:

  • publieke ruimte met bar, geschikt voor o.a. schoolfeesten
  • activiteitenruimte voor dans en beweging
  • redactieruimte voor jongerenwebsite WhatTheFean.nl
  • vergaderruimte voor organisatie Zomerspelweek
  • multimediaruimte voor fotografie, video en audio
  • projectruimte met werkplekken voor eigen initiatieven (huiswerk, creatieve activiteiten, lifestyle)
  • ruimte voor vrijetijdsbedrijf (laagdrempelig ontwikkelen van bedrijvigheid onder jongeren)
  • ruimte voor samenwerkingspartners

Nieuwsgierig hoe dat er uitziet? Iedereen is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de officiële opening, op vrijdag 25 november om 16.00 uur. Wees welkom in Jongerencentrum Casa, Geerts Willigenplein 2 in Heerenveen.

Meer weten?

Meer nieuws