0513 – 629 090 Contact

Heb ik de chauffeur eigenlijk wel bedankt? De man die er als vrijwilliger van de VSP-auto (VSP staat voor Vrijwilligers Service Punt) vanmorgen voor zorgde dat de dementerende dame op tijd in het ziekenhuis in de juiste wachtkamer zat. 

Ervaren vrijwilligers in het algemeen wel de waardering die ze verdienen? Soms word ik overvallen door die gedachte en verschillende collega’s met mij. Helpen bij vraag en aanbod van vrijwilligers is ons werk. Als welzijnsorganisatie beheren wij het Vrijwilligers Service Punt (VSP) in de gemeente Heerenveen, dit is wat ik dagelijks doe. Wist je dat de meeste mensen die vrijwilligerswerk doen niet bij ons ingeschreven staan. Veel van het werk dat vrijwilligers doen, wordt sowieso door maar heel weinig mensen gezien. Het zijn de onzichtbare bouwstenen van de samenleving. 

Ik denk bijvoorbeeld aan degenen die wel eens een boodschap doen voor een zieke buur, iemand die meehelpt om een dorpsfeest te organiseren, de ouder die kantinediensten draait op de sportclub van een kind, een buurtgenoot die wel eens helpt in de tuin. Of gewoon iemand die af en toe de buurman of buurvrouw bezoekt.

Soms heb je als vrijwilliger zelf niet eens in de gaten hoe belangrijk je bijdrage is. Deze opmerking van een wandelaarster uit een verzorgingshuis wandelt raakte me. “Ik voelde eindelijk de regendruppels weer op mijn huid”, had de bewoonster gezegd. Ze was op stap geweest met een vrijwilligster die wel een eindje met haar wilde wandelen. Voor het eerst sinds lange tijd blijkbaar, want het was heel lang geleden dat ze regen had gevoeld. Wat toch een fijn idee. 

Er zijn ook genoeg jongeren die zich belangeloos inzetten voor hun omgeving. Er schiet me een knul te binnen die vertelde “ik wil mijn tijd nuttig besteden door wat voor andere mensen te doen”. Daar smelt je hart toch van. Deze jongen ging vrijwillig bardiensten draaien in het jongerencentrum en maakte het daarmee mogelijk dat andere jongeren een mooie stapavond konden beleven.

Hoe zorgen we ervoor dat alle vrijwilligers in onze gemeente een blijk van waardering krijgen? Als Caleidoscoop maken we deel uit van de werkgroep voor de vrijwilligersprijs, samen met Gemeente Heerenveen en de Heerenveense Courant. In het verleden organiseerden we de verkiezing van de vrijwilligersprijs van het jaar. Dan werden er groepen en individuele vrijwilligers in het zonnetje gezet. De werkgroep heeft met elkaar besloten om de manier van waardering aan te passen, mede omdat er altijd de noodzaak was dat vrijwilligers met een foto en interview in de krant kwamen. Niet elke vrijwilliger wil dit omdat hij of zij liever op de achtergrond blijft. Omdat wij ook die vrijwilliger(s) graag willen waarderen hebben we met elkaar besloten om de website www.Heereveenbedankt.nl in het leven te roepen. Op www.heerenveenbedankt.nl kan iedere inwoner uit de Gemeente Heerenveen die als vrijwilliger actief is in de gemeente Heerenveen, een presentje uitzoeken. 

De presentjes worden aangeboden door ondernemers uit de gemeente. Deze ondernemers hebben grote waardering voor de vrijwilligers uit en in Heerenveen. Zij bieden geheel kosteloos de waardebonnen op de site aan. Je hoeft dus niet ingeschreven te staan bij een van de VSP’s van Caleidoscoop,heerenveenbedankt.nl is er voor alle vrijwilligers in de gemeente. 

Het maakt me blij, enthousiast en geeft me voldoening dat we met elkaar de vrijwilligers in de gemeente willen waarderen en dit ook zo goed mogelijk willen doen. Het laat ook zien dat samenwerken met elkaar nodig is en blijft. Blijf elkaar betrekken in de dingen die je belangrijk vind en vergeet daarmee nooit hoe belangrijk de inzet is van vrijwilligers. 

Ik sluit graag af met een quote van een vrijwilligster die vertelde: “We zijn echt vriendinnen geworden. Door het vrijwilligerswerk ben ik weer in een netwerk terecht gekomen”. 

Linda van de Poll

Medewerker VSP (Vrijwilliger Service Punt)

Caleidoscoop

Deze column is verschenen in Groot Heerenveen juli 2022.